שמן קוקוס

שמן קוקוס או "הוקוס קוקוס".

שמן הקוקוס נמצא בשימוש כבר מאות ואף אלפי שנים וזאת בגלל מעלותיו הרבות. הוא אחד המקורות הבודדים בטבע לריכוז גבוה של חומצות שומן רוויות בינוניות (חומצה קפרילית, חומצה קפרית וחומצה לאורית). תכונה זאת הופכת אותו למוצר מיוחד במינו. חומצות שומן אלו מצויות רק בשמן דקלים ובחלב אם אנושי. להלן עיקר השפעותיו:

שמן הקוקוס הפך למפורסם בעקבות העובדה שהוא מרזה וגורם לתחושת שובע. זאת מכיוון שחומצות שומן בינוניות משמשות כמקור אנרגיה זמין לגוף, עוזרות לחילוף החומרים ולא נאגרות במאגרי השומן. הוא גם יעיל בשמירה על משקל קיים.
לסוכרתיים ישנם המלצות להפחית צריכת מתוקים ושומנים רווים, המלצה זאת יוצרת אצלם חוסר באנרגיה זמינה. שמן הקוקוס לא צריך אינסולין כדי להיכנס לתא ונותן אנרגיה זמינה. מוצר טוב לסוכרתיים.
הוא עוזר בשיפור רמות הכולסטרול בדם ומשמש למניעת בעיות לב וכלי דם. אומנם יש לו השפעה של העלאת הכולסטרול הכללי אך עיקר העלייה מתבטאת בכולסטרול הטוב וכך נוצר יחס חיובי יותר בין הכולסטרול הטוב לרע, שזה הרצון בסופו של דבר.
מה שהופך אותו לעוד יותר מעניין זה ההשפעה החיובית שלו על מחלת האלצהיימר. באלצהיימר יש קשיים לניצול הגלוקוז ע"י התאים במוח. שמן הקוקוס מתפרק בכבד לקטונים אשר יכולים להוות תחליף לגלוקוז במוח וכך יכול לשפר את מצב האלצהיימר. בנוסף הוא יכול לעזור למחלות כגון דמנציה, תרשת נפוצה, אפילפסיה ופרקינסון. שווה ניסיון.
לחומצות השומן הבינוניות השפעה אנטי בקטריאלית  אנטי ויראלית ואנטי פטרייתית. זאת אומרת שהם מחזקות את מערכת החיסון כנגד וירוסים, חיידקים, פטריות וטובות למצבים הבאים: קנדידה, כיבי קיבה ותריסריון, זיהומים בדרכי השתן, מחלות זיהומיות וויראליות של דרכי הנשימה, מחלת המין זיבה, הרעלות מזון, דלקות וזיהומי עור, הרפס סימפלקס, שפעת, דלקת המוח, חצבת, תולעת סרט ומיני גיארדי.
צריכת שמן קוקוס ע"י אישה מניקה יכול לעזור להתפתחות תקינה של התינוק, חיזוק מערכת החיסון שלו ולעליה במשקל אצל תינוקות שנולדו במשקל נמוך. כמו כן ניתן להוסיף לפורמולות של תינוקות קצת שמן קוקוס.
חומצות השומן הבינוניות לא צריכות מלחי מרה ואנזימי לבלב כדי להיספג. תכונה זאת טובה למי שלא סופג שומנים עקב בעיות בכיס המרה והלבלב.
בנוסף לשימושים הפנימיים הרבים, לשמן קוקוס שימוש בתור מוצר קוסמטי. הוא משמש לטיפול באטופיק דרמטיטיס, פצעונים ואקנה, פריחות עור על רקע אלרגי, אקזמה, דלקות עור, עור יבש, נשירת שיער, מניעת קמטים, ריפוי והחלמה של פצעים וחתכים, פטמות סדוקות, שפתיים יבשות ועוד. פשוט למרוח על העור.
כמובן לא נשכח להוסיף ששמן זה מעולה לבישול, טיגון ואפיה כתחליף (או שילוב) למרגרינות, חמאה, שמן זית… הוא לא נשרף בטמפרטורות גבוהות מכיוון שהוא בנוי מחומצות שומן רוויות ונותן טעם מיוחד לאוכל.

חשוב לקנות שמן קוקוס כתית מעולה (extra virgin) בכבישה קרה ואורגני ! זאת מכיוון שצורות ההפקה השונות משפיעות מאוד על הרכב ותכונות התוצר המוגמר. ניתן לקנות באינטרנט ובחנויות הטבע השונות. מתחת ל 24 מעלות השמן יהיה מוצק.

כמות הצריכה היומית המומלצת היא בין 2 ל 4 כפיות למבוגר. כדאי להתחיל ב 2 כפיות ולעלות מינון בהדרגה. לילדים תלוי בגיל אך רבע עד מחצית הכמות. כמובן שלטיפול בדברים מסוימים נשקול מינונים גבוהים יותר, אך כדאי להתייעץ עם בעל מקצוע.

לסיכום, ישנם עוד שימושים אך אלו הם העיקריים. פשוט מוצר חובה בכל בית.